SERVEIS alumnat, FAMILIES, PROFESSORAT I PAS
En aquest apartat es recullen tots els documents del centre que fan referència a aspectes de la cultura digital. D'aquesta manera, es pot tenir una visió completa de l'assoliment d'aquesta cultura pel que fa a centre.
PLATAFORMES DIGITALS
Cada membre de la comunitat escolar disposa del seu usuari @cmontserrat.net. Aquest usuari és personal i intransferible.
A continuació s'enllacen els documents per a la gestió d'aquests usuaris.
El centre disposa d'un domini G Suite for Education propi. D'aquesta manera, alumnat, professorat i personal d'administració disposen d'un usuari @cmontserrat.net.
Google Workspace és una suite d'eines de productivitat en línia que ofereix una varietat de funcionalitats per millorar la col·laboració i facilitar la gestió de tasques en entorns professionals i educatius. Algunes de les utilitats principals de Google Workspace inclouen:
Gmail: Correu electrònic amb capacitat de personalització de dominis per a empreses i educació, amb funcions avançades de cerca i organització.
Google Drive: Emmagatzematge en línia amb funcionalitats de compartició i col·laboració en temps real en documents, fulls de càlcul i presentacions mitjançant Google Docs, Sheets i Slides.
Google Meet: Plataforma de videoconferència que permet reunions virtuals amb fins a centenars de participants, amb integració amb altres eines de Google Workspace.
Google Calendar: Programació i gestió de reunions i esdeveniments, amb funcions de recordatori i compartició de calendari per a una millor coordinació d'equips.
Google Forms: Creació fàcil de formularis en línia per a enquestes, qüestionaris i recopilació de dades, amb opcions d'anàlisi integrades.
Google Chat: Plataforma de xat integrada per a una comunicació ràpida i col·laboració en temps real entre membres d'un equip.
Google Sites: Creació senzilla de llocs web internes per a la compartició d'informació i la col·laboració en projectes.
Seguretat i Control d'Administració: Funcions avançades de seguretat, control i gestió d'usuaris per a garantir la protecció de la informació i la conformitat amb les polítiques de l'organització.
Moodle és una plataforma d'aprenentatge en línia àmpliament utilitzada en entorns educatius per facilitar la gestió dels cursos i fomentar la interacció entre estudiants, professors i contingut d'aprenentatge. Algunes de les utilitats clau de Moodle inclouen:
Gestió de Cursos: Moodle permet als professors organitzar i estructurar els seus cursos en línia, facilitant la creació de materials didàctics, assignacions i evaluacions.
Interacció en Línia: Proporciona eines per a la interacció i la comunicació en línia entre professors i estudiants, així com entre els mateixos estudiants. Aquesta interacció pot ser realitzada a través de fòrums de discussió, missatgeria instantània i altres eines col·laboratives.
Lliçons i Contingut Multimedia: Els professors poden crear i compartir contingut multimèdia com ara lliçons, presentacions i vídeos, oferint als estudiants una varietat de recursos per a l'aprenentatge.
Avaluació en Línia: Moodle ofereix eines per a la creació i l'avaluació d'activitats en línia com ara qüestionaris, exàmens i tasques, facilitant la retroalimentació i l'avaluació dels estudiants.
Seguiment de Progressos: Estudiants i professors poden fer un seguiment del progrés mitjançant eines de seguiment i informes, permetent una visió clara del rendiment individual i col·lectiu.
Accessibilitat i Flexibilitat: Moodle és accessible des de qualsevol lloc amb connexió a Internet, oferint als estudiants la flexibilitat d'aprendre en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu.
Gestió de Contingut: Facilita la gestió de contingut i documents, permetent als professors actualitzar fàcilment materials del curs i als estudiants accedir-hi de manera convenient.
SEGUIMENT DE L'ALUMNAT
Tot el seguiment dels alumnes, acadèmic i personal, es fa a través del aplicatiu Alexia permet l'intercanvi d'informació de manera agil entre el centre i les families, sent Alexia un vehicle de comunicació molt eficient, ja que permet informar sobre absències, incidències i notes d'avaluació.
Documentació
El centre organitza tota la documentació en unitats compartides. Aquestes unitats es comparteixen exclusivament amb grups, de tal manera que en tot moment es controla qui té accés a la informació.
En aquestes carpetes hi ha tota la resta d'informació que necessita el centre. Des de la documentació oficial (PEC, NOFC, projecte de direcció, etc).
VIRTUAL SCHOOL
En aquestes zones, tant alumnes com professors i PAS poden trobar la informació i els enllaços necessaris per accedir a tota la informació i a tots els recursos.
FORMACIÓ
Tal com indiquen les NOFC, la formació en cultura digital és un aspecte clau del centre. Aquesta formació s'articula, bàsicament, de tres maneres:
Formació digital integral docent del professorat (nivell B1)
FiC: de manera periòdica, la formació interna del centre va incorporant aspectes de cultura digital. Els materials d'aquesta formació es troben dins la carpeta Formació de l'estructura de centre per tal que qualsevol membre del professorat pugui consultar-la.
A través de la Zona de professorat, quan apareixen novetats digitals, especialment canvis en les eines de G Suite for Eduction, es pengen articles explicant els canvis i la utilitat pedagògica que poden tenir.
TRASPÀS DE DADES
Dins del marc de la nostra estratègia digital, reconeixem la importància de garantir la continuïtat operativa fins i tot en situacions de canvis en el personal. En cas d'una baixa laboral, el nostre enfocament es centra en un procés de traspàs de dades eficient i segur.
El Departament de Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) implementa protocols rigorosos per assegurar que la informació crítica associada al treballador sortint sigui transferida de manera precisa i oportuna. Això inclou la revisió i traspàs d'arxius rellevants, els accessos a plataformes digitals i la gestió de comptes associats.
La nostra prioritat és salvaguardar la privacitat i la seguretat de les dades mentre facilitem una transició fluida. S'estableixen procediments clars per revocar els accessos del treballador sortint als sistemes interns i, simultàniament, per transferir les responsabilitats i accessos pertinents al nou responsable designat.
A més, es proporciona suport tècnic especialitzat per resoldre possibles inconvenients que puguin sorgir durant aquest procés de traspàs, assegurant que la informació crítica no es vegi compromesa i que els procediments digitals continuïn de manera ininterrompuda.
Aquest enfocament proactiu no només garanteix la seguretat de les dades sinó que també facilita l'adaptació àgil del personal entrant, contribuint així a mantenir l'eficiència i la integritat de les nostres operacions en l'entorn digital. En resum, la nostra estratègia digital aborda de manera integral la gestió de dades en casos de baixa del personal, assegurant una transició ordenada i segura dins del marc de la nostra comunitat educativa digital.
A continuació hi ha enllaçats els documents que expliquen com fer aquest traspàs.
CREACIÓ, GESTIÓ D’USUARIS I CANVI DE CURS
El primer pas en la nostra estratègia digital implica la creació de perfils d'usuaris a Google G Suite, establint una base sòlida per a la col·laboració i la comunicació efectiva en l'entorn educatiu. El departament TIC durà a terme aquest procés de manera sistemàtica, garantint l'assignació correcta de rols i permisos segons les necessitats específiques dels alumnes.
Aquest procés es repeteix a l'inici de cada curs escolar, on es modificarà el grup d'assignació de l'alumne i del docent.
SUPERVISIÓ DELS USUARIS DE L'ALUMNAT
El Departament de Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) implementa diversos procediments per assegurar-ne l'ús segur i eficient dels dispositius a la comunitat educativa.
1. Monitorització d'ús de Dispositius:
Mitjançant eines avançades de monitorització, el departament TIC rastreja l'ús dels dispositius a l'entorn educatiu. Això inclou la supervisió d'aplicacions utilitzades, el temps d'ús i altres activitats digitals, permetent una comprensió completa dels hàbits d'ús.
2. Bloqueig de Contingut Web:
Amb l'objectiu de protegir els estudiants i mantenir un entorn d'aprenentatge segur, s'aplica un sistema de bloqueig de contingut web. Aquest procediment impedeix l'accés a llocs web no desitjats o inadequats, assegurant que els recursos en línia siguin apropiats per a l'entorn educatiu.
3. Actualitzacions de Seguretat:
El departament TIC prioritza les actualitzacions regulars dels sistemes operatius i les aplicacions, garantint la seguretat dels dispositius i protegint-los contra possibles amenaces cibernètiques. Això forma part integral de la nostra estratègia per mantenir un entorn digital fiable.
4. Formació Continuada:
Per assegurar un ús òptim dels dispositius, es realitzen sessions de formació periòdiques per part del personal docent i del coordinador TIC als estudiants. Aquesta formació abasta temes com les millors pràctiques en línia, seguretat cibernètica i l'ús responsable de la tecnologia.
Amb aquests procediments, el departament TIC contribueix activament a crear un entorn digital segur, eficient i propici per a l'aprenentatge continu a la nostra escola.
Control historial web usuaris.
Bloqueig d'accés a internet d'usuaris.
Monitorització de l'ús dels dispositius.
XTEC
La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya és el web de referència pels docents on trobareu recursos, normatives, projectes, formació, etc. Que ofereix el Departament d’Educació. Alguns dels serveis que s’hi ofereixen requereixen identificació corporativa.
En cas que no disposeu de l’usuari corporatiu XTEC, cal que en sol·liciteu l’alta a través de l’enllaç https://cutt.ly/altaxtec. La direcció del centre rebrà d’avís de la sol·licitud i en farà la validació. Recordeu que és imprescindible disposar d’aquest usuari per a la vostra comunicació amb el Departament d’Educació.
Amb l’usuari XTEC se us donarà d’alta de les eines Google Workspace amb el domini xtec.cat.
PORTAL DE CENTRES
Portal de Centres
Intranet del Departament d’Educació. S’hi accedeix amb les credencials d’autenticació de GICAR. Centralitza tots els portals web abans esmentats. S’accedeix també a normativa, models de documents, tràmits del personal, etc.
Accés al Portal de centres: inici.espai.educacio.gencat.cat
RECURSOS TIC
Per unificar les aplicacions que els alumnes utilitzen i per assessorar el professorat en la seva utilització, el centre ha creat un web amb un llistat d’aplicacions recomanades, Recursos TIC. En alguns casos, també s’hi afegeixen tutorials.
La comissió digital manté aquest llistat i l’actualitza.